Maaginen musiikki
Eräs ystäväni on aina hämillään siitä, että kuinka voin olla samaan aikaan ääniherkkä, ja kuitenkin luukuttaa musiikkia täysillä kotona, autossa ja kuulokkeiden kautta. Myös keikoilla käyn, jos vain kiinnostava artisti löytyy.
Musiikilla on aina ollut erityinen paikka elämässäni. Lapsena se oli keino käsitellä tunteita joita ei saanut näyttää. "Vain heikot itkevät". Tämä lause kaikuu edelleen sisälläni.
Neurokirjon lapselle jolle omat/ muiden tunteet, niiden tarkoitus, näyttäminen ja hallinta olivat muutenkin vieraita, ei tehnyt hyvää oppia kasvamaan perheessä jossa tunnekylmyys oli läsnä ja tunteiden näyttämisestä rangaistiin.
Musiikkia kuuntelemalla saan jonkin yhteyden sisimpääni, avattua jonkun kanavan jota pitkin pystyn vapauttamaan tunteita, jotka muuten ovat piilossa.
Musiikin laji vaihtelee suunnattomasti mielentilaan, elämän vaiheiden, ympäristön ja kokemuksiin nähden. Riippuu mitä iskee sillä hetkellä, mitä sisin tarvitsee.
Törmään ajoittain johonkin uuteen kappaleeseen jota uppoudun kuuntelemaan jopa useiksi viikoiksi kunnes koen, että olen saanut tarpeeksi ison annoksen sitä.
Tietyt kappaleet aiheuttavat voimakkaita väristyksiä. Jotkut kappaleet laukaisevat fyysisiä reaktioita kuten pakkoliikettä.
Musiikki on täysin erilaista kuin ympäristön äänet. Se on hallittua, monitahoista, tarkoituksenmukaista, johdattelevaa. Sitä pystyy seuraamaan ja se peittää soidessaan alleen tinnituksen ja ympäristön kaoottisen hälinän.
Melodia on nauha, joka kiemurtelee ilmassa. Mitä monitahoisempi kappale, sitä enempi se tuottaa visuaalista dataa. Musiikki myös tuntuu fyysisesti.
On kappaleita, jota en siedä ollenkaan. Reaktio saattaa olla niin vahva, että tekee mieli tuhota koko soitin, jos musiikki ei heti vaihdu.
Artistien keikoilla on mukava käydä. Ihmismäärä on kuitenkin hyvin ahdistavaa ennen kuin musiikillinen osuus alkaa ja vie mukanaan. Lähden pois hieman ennen konsertin päättymistä välttääkseni ulos valuvan ihmismassan.
Nuoruudessani ei ollut missään muodossa hyväksyttävää pitää kuulokkeita tunnilla. Ei edes pöydällä näkyvillä.
Onneksi nykyään koulussa saa käyttää kuulokkeita joko vastamelutarkoituksessa, tai musiikin kuuntelemiseen jos se ei häiritse opetusta, ja pystyy todistamaan että siitä on itselle enemmän hyötyä kuin haittaa.