Keskity ihminen!

 Havahduin siihen että focus vaihtui lennosta, ja unohdin kokonaan alkuperäisen asian jota olin aloittanut tekemään.

 Päädyin kotitehtävän teosta ruoanlaittoon ja polttamaan ruuan uunissa sillä unohdin sen olemassaolon, koska opettelin cowboy-vislausta TikTokista. 

Joskus nämä asiat huvittavat, ja välillä turhauttavat niin paljon ettei veri kierrä.

Keskittyminen herpaantuu nopeasti jos kyseessä ei ole mieluinen asia. Aivoni alkavat välittömästi etsiä jotain sijaistoimintoa. Johdattelee ihan muihin juttuihin ilman, että edes välttämättä tiedostaa asiaa. Yleensä havahtuu siihen, että jossain kohtaa huomaa tekevänsä jotakin muuta, kuin mitä pitäisi. 

Väkisin ei kykene pitämään keskittymistä yllä. Valot, värit, äänet, huonekalut, puhelin, ikkunasta näkyvä maisema, autotien äänet, loputon ajatusvirta ja oma mielikuvitus, viimeviikkoisen kauppakuitin täsmäämätön loppusaldo. Koska alkaa mammuttimarkkinat, ja mikä olikaan kesällä käyneen nuohoojan nimi? 

Monesti toistan "keskity ihminen" lausahdusta, että pysyisi jotenkin orientoituneena kun toiminnanohjaus takkuaa

"ADHD-oireisen aikuisen arkea haittaavat yleensä eniten tarkkaavaisuuden haasteet. Käytännössä nämä saattavat näkyä vaikeutena keskittyä olennaisiin asioihin, vaikeutena keskittyä pitkään ilman ajatusten harhailua, lisääntyneenä hajamielisyytenä sekä vaikeutena suorittaa tehtäviä määrätietoisesti ja tehokkaasti."

Varsinkin nyt koronan vuoksi tehtävä etäopiskelu on piinallista, sillä keskittymistä on vaikea pitää pitkäkestoisesti yllä. Kotona on helppo lähteä impulsiivisesti tekemään jotakin. 

Kolikon kääntöpuolella on myös ylikeskittyminen. Se on niin intensiivistä, että ihminen kirjaimellisesti uppoaa asiaan ja ajankulu hämärtyy. Tällöin saa myös paljon aikaan.

Keskittymistä voi yrittää ylläpitää stimmaamalla. Tämä voi helpottaa fyysistä levottomuutta, mutta henkisen turhautumistason ylittymiseen en koe sen auttavan. 

"Tarkkaavuushäiriöön liittyvä huono turhautumisen sieto on sen sijaan pysyvää, ja sen seuraukset saattavat olla aikuisen elämässä hankalampia."

Kuinka pysyä keskittyneenä kun on jatkuva tekemisen tarve ja kyvyttömyys olla rauhassa?