Toksinen Positiivisuus

 Ihmiset lähtökohtaisesti tarkoittavat hyvää. Näin haluan uskoa.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä, vaikka selittäisit itsestäsi.

Eivät, vaikka kyse olisi läheisistä, yhteisiä vuosia olisi takana 8 tai enemmän, ja syvällisiä keskusteluja on pidetty viinilasien ääressä iltojen pimentyessä.

Kapeakatseiset ihmiset turhauttavat. On lähestulkoon aivan sama kuinka yrittää selittää syitä tunteiden/ toiminnan takana, ja mikä johtuu mistäkin. Sanoma ei tavoita kuuntelijaa kuin pinnallisesti. 

Ei osata/ haluta katsoa muusta kuin omasta näkökulmasta asioita, ja verrataan omiin kokemuksiin. Aito, syvempi kohtaaminen jää hataraksi, eikä kanna.

 Pelätään ehkä avartaa omaa ajattelumaailmaa ja kieltäydytään hyväksymään uutta, joka vaatii paljon oman sisäisen maailmankatsomuksen reflektointia sekä prosessointia. 

Pelätään ehkäpä myös tutkia omaa mieltään ja kyseenalaistaa omat "oikeina" pidetyt uskomukset. Monesti kyseiset henkilöt ovat myös jossain määrin sulkeutuneita.

Sulkeutuneiden ihmisten suut saattavat puhua toksisen positiivisesti ja olet saattanut kuulla muun muassa:

- Hymyile, niin elämä hymyilee

- Älä muistele vanhoja

- Good vibes only

- Eihän se nyt niin vakavaa ollut kun selvisit

- Ajattele positiivisesti

- Se mikä ei tapa, vahvistaa

Asioiden kieltäminen ja maton alle lakaiseminen ei juurikaan ole hyvä lähtökohta muutokselle, eheytymiselle ja kuulluksi tulemiselle. 

Toksinen positiivisuus perustuu pitkälti siihen, että pahoista, epämiellyttävistä, traumaattisista asioista ei saisi puhua tai "valittaa", vaan ajatella kaikesta positiivisesti. Aina kun ajattelet ikäviä asioita, ajatuksesi aiheuttavat negatiivisia tunteita. Tämän vuoksi good vibes only. 

"Ajatteletko aina positiivisesti?"

Yritin itse selittää eräälle, kuinka jotkut hajut voivat esimerkiksi laukaista traumamuiston. Hän ei ymmärtänyt miten se on mahdollista. Pitäisi vain keskittyä johonkin muuhun kuulemma, niin asia olisi ratkaistu.

Terveessä positiivisessa ajattelussa ei ole mitään vikaa. Siihen on hyvä tähdätä ja se on avuksi, mutta ei sen varjolla, että alkaisi tukahduttamaan ikäviä tunteita/ asioita ja teeskentelemään, että ne eivät ole olemassa kun niitä ei ajattele. Ajan myötä käsittelemättömät tunteet kasvavat ja pahenevat.

"Ootko sä toksisen positiivinen?"

Tunteiden kanssa olisi hyvä istua ja oppia ymmärtämään niitä, jolloin niitä pystyy paremmin käsittelemään. On myös ihan OK tuulettaa niitä huonoja fiiliksiä ulos.

Kaikki toksista positiivisuutta laukovat tuskin ymmärtävät miksi tsemppilauseiksi tarkoitetut sutjautukset voivat olla kuulijalle haitallisia ja epäsuorasti märkä rätti naamalle.

Toki tsemppilauseet toimivat joissain harmittomissa asioissa/ asiayhteyksissä, mutta jos puhutaan henkilön henkisestä hyvinvoinnista, tunteista ja mielenterveydestä niin siinä menee raja.

"Kallen Kantapöytä: Mitä on toksinen positiivisuus?"

Näistä elämän muuttavista lausahduksista on kasvanut jonkinlainen nykyaikainen trendi, sillä onnellisuuteen ja positiivisuuteen on pakko päästä keinolla millä hyvänsä.

Jatkuva toksinen positiivisuus väsyttää, eikä ratkaise mitään. 

Maskaamista pahimmillaan.