Selvästi epäselvää
Puheeni on välillä outoa. Tähän asti artikulaationi on kuitenkin tarjonnut enemmän humoristisia tilanteita ja reaktioita, kuin ongelmia.
Asia kuitenkin alkoi enemmän pohdituttamaan ja tiedonhalu nosti päätään. Päädyin tutkimaan mikä kaikki voi vaikuttaa ihmisen puheentuottamiseen.
Sanon tahattomasti sanoja. Usein vasta sanomisen jälkeen rekisteröin mitä suustani tuli ulos. Mitä enemmän olen kierroksilla ja nauttinut kofeiinia, sitä enemmän tätä tapahtuu. Tämä on alkanut myös vasta aikuisiällä. Ainakaan en muista lapsena olleen samanlaista.
Kokemani puhehäiriöt voi oikeastaan jakaa 4 osioon. Esimerkit ovat aitoja.
1. Korvaan sanan jollain toisella: Tiessä on pappa (kuoppa), ostetaan viikinkejä (kiiwejä)
2. Tartun tavuun lauseessa: Eikös nämä ole ne mun Pu-pu-puppuu (jonka jälkeen tauko ja ajatuksen kerääminen kasaan) puheviat?
3. Täysin merkityksettömät lauseet/sanaparit ilman syytä: En ole Attendo (wtf?)
4. Siansaksa: (Aloitan puheen) siliskauua... (tajuan että pieleen menee, tauko ja uusi yritys)
Kaiken kaikkiaan tutkiessani erilaisia puheentuottamisen häiriöitä niihin löytyi syitä yllättävän monipuolisesti ja laajasti.
Ensin meinasin jättää tämän linkkipainotteisen listauksen tekemättä. Hetken tuumailtuani tulin lopputulokseen, että linkeistä saattaa olla jollekin henkilölle hyötyä.
Huomioikaa että en ole asiantuntija, eikä kaikki välttämättä ole suoraan yhteydessä neurokirjoon.
Apraksia: "Tarkoitetaan usein aikuisiällä tapahtuvan aivovaurion aiheuttamaa puheen motorisen järjestelmän vauriota, jolloin puheliikkeiden suunnittelu on lasten dyspraksian tapaan vääristynyttä. Aikuisten kohdalla oireet esiintyvät kuitenkin eri tavoin, sillä kyseessä on jo valmiin järjestelmän vääränlainen toiminta."
Dyslalia: "Toiminnallinen äännevirhe."
Ekolalia: "Pakonomainen tarve toistaa muiden sanoja"
Palilalia: "Omien äänien tai sanojen toistamisena"
Korpolalia: "Korpolaliassa Tourettea sairastava yksilö puhuu säädyttömiä ilmauksia käyttäen."
Lexilalia: "Pakonomainen tarve toistaa lukemaansa."
selektiivinen mutismi: "Valikoiva puhumattomuus on ahdistushäiriö, jota sanotaan myös selektiiviseksi mutismiksi tai puhefobiaksi."